Λέγομαι Μαρία Λιάπη και υπηρετώ στο 4o Νηπιαγωγείο Βασιλικού Χαλκίδας

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

6 Μαρτίου : Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού χτες, 6 Μαρτίου κι επειδή ήταν Κυριακή, αφιερώσαμε ένα μέρος της σημερινής μέρας για να συζητήσουμε, να διαβάσουμε βιβλία, να ζωγραφίσουμε. Διαβάσαμε το βιβλίο "Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε". Γιατί είναι, όμως;
Είναι για να....είπαμε και ζωγραφίσαμε. Φτιάξαμε κι ένα μεγάλο λουλούδι με τις παλάμες μας, γιατί τα δικά μας χέρια προτιμούν να κόβουν λουλούδια, όπως άρεσε σε όλα τα παιδιά. (Είχα σκεφτεί να φτιάξουμε μια μεγάλη καρδιά με τα χέρια μας, αλλά χαίρομαι που τα παιδιά μου με οδήγησαν στο λουλούδι τελικά).


Το βιβλίο που επιλέξαμε να διαβάσουμε.



Όμως μερικές φορές τα λόγια είναι αυτά που μας πληγώνουν περισσότερο.
Το δικό μας στόμα το χρησιμοποιούμε μόνο για ευγενικά λόγια.
Διάλεξαν από μια λέξη και την έγραψαν μέσα στην καρδιά που φτιάξαμε με τα στόματά μας.


Όπως αναφέρει το Δίκτυο κατά της βίας στο σχολείο ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές:
Σωματικός: φυσικός τραυματισμός ή απειλή τραυματισμού προς κάποιον. Εκδηλώνεται με σπρωξίματα, σκουντήματα, αγκωνιές, γροθιές και κλοτσιές, τρικλοποδιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τσιμπήματα και δαγκωνιές, περιορισμό του άλλου μέσω σωματικών πρακτικών.
Λεκτικός: συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων, προσβολών και απειλών, αγενών σχολίων και ειρωνείας, χρήση παρατσουκλιών.
Εκφοβισμός με εκβιασμό: εκούσια απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων, η οποία συνοδεύεται από απειλές ή και τον εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις.
Έμμεσος ή κοινωνικός: προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση ή αγνόηση ατόμου, για άσκηση επιρροής στην ομάδα των συνομηλίκων ώστε να αισθανθούν αντιπάθεια για κάποιο συγκεκριμένο συμμαθητή τους, διάδοση κακόβουλων φημών και ψευδών.
Ηλεκτρονικός: αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των υπηρεσιών MMS και SMS που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα και των διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, χρήση ή παραποίηση των προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου, αποκλεισμός του από μια δικτυακή ομάδα, κλήσεις στο κινητό του από άγνωστο νούμερο.
Ρατσιστικός: διάδοση αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης, της οικονομικής κατάστασης, της διαφορετικότητας.
Σεξουαλικός: υβριστικά σχόλια, σκίτσα και γκράφιτι με σεξουαλικό περιεχόμενο, ανήθικες χειρονομίες, ανεπιθύμητο άγγιγμα, μέχρι και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου